Puan Baini, sahabat sekolah penulis. Waktu mula-mula ajak simpan emas, beliau masih ragu-ragu. Beliau bimbang tentang penipuan skim emas yang bertebaran di media massa. Penulis berikan beberapa link untuk beliau baca. Info mengenai Public Gold yang telah ditubuhan sejak tahun 2008. Sijil patuh syariah dan info tambahan agar beliau jelas mengenai simpanan emas di Public Gold.

Beliau mula sertai Public Gold penghujung Dicember 2020. Hingga Awal bulan June 2021, beliau sudah berjaya menghabiskan 4 epp (easy payment purchase) lebih awal! EPP 1 dinar (emas 999.9) yang perlu ambil masa 10 bulan dihabiskan dalam tempoh 4-5 bulan sahaja! Itulah kuasa simpanan paksa.

Bila paksa diri menyimpan, kita akan termotivasi untuk pegang emas fizikal lebih awal. Itulah titik mula kejayaan apabila membuat simpanan paksa.

4 dinar emas. Kalau tukar kepada tunai, nilai kini RM4,700. Bila di risik katanya duit durian runtuh i-sinar dan i-lestari, bimbang terguna, maka habiskan epp salah satu cara untuk elak terbelanja. Kemudian beliau berniaga sambilan secara online. Hasil tu beliau konsisten menabung ke Akaun Emas Junior untuk anak beliau. Konsistem topup RM100, RM100, RM100 dan sehingga hari ni tanpa sedar sudah cecah 5gram! Luar biasa 🙂

Saya pesan pada beliau, apa yang kita peram sekarang, kita tengok dalam masa 2-3 tahun lagi, 4 dinar ini masih kekal atau pun tidak. 3 tahun akan datang pasti harga 4 dinar bukan lagi seperti hari ini.

4 dinar ini beliau boleh gunakan untuk:

1. Buat modal bisnes

2. Pendidikan anak

3. Dana kecemasan dll

Puan Baini yang tidak ada pendapatan tetap boleh menyimpan, bagaimana pula kita yang ada pendapatan tetap? Adakah kita masih dalam kategori yang tiada simpanan walau RM1000 atau sekeping dinar? Jika ya, masih belum lambat untuk bertindak.

Jika Tuan/Puan berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai simpanan emas Public Gold, boleh KLIK SINI insyallah saya akan bantu.

“Save gold today, It will save you tomorrow”