SETIA ALAM COMMUNITY TRAIL

Tarikh : 16/02/2020

Acik lin dah lama tak jumpa sahabat, Lisa, Ida, Kak Laila dan suami serta Que. Kenalan trip Silipat dan Broga. Kami merancang untuk mendaki santai sambil lepak makan. Jumpa rakan baru Aina dan suami serta Pak Jai.

Starting Point. Kami park kereta kawasan lapang berdekatan kawasan perumahan.

Dalam 5minit mendaki, sampai ke Alam Budiman campsite. Ia bina dan diselenggara oleh Mencekik Hikers. Team mereka ni lah yang teroka jadikan campsite (Kak Laila dan suami serta rakan-rakan beliau)

Lepak-lepak sebelum mendaki.

Kak Laila masak air dan goreng cucur. Dia offer jagakan barang-barang kat campsite. Lagipun dia dan suami dah selalu mendaki area situ. Jadi kami yang lain pun teruskan niat mendaki. Route kami start dari Alam Budiman – AB Camp Site – Peak Garden. Cuaca pula panas. Kawasan lapang dan mula rasa bahang matahari membakar kulit.

Kami kemudiannya berhenti kejap untuk bergambar. Port kat sini cantik je nak bergambar tapi sebab panas, tak daya nak duduk lama-lama haha.

Seterusnya bermulalah perjalanan yang mencanak ke Peak Garden. Entah berapa kali berhenti ambil nafas. Waktu ni acik lin dah lama tak mendaki.

Lalu kawasan denai, cantik juga pokok kat sini. Dah macam musim luruh kat Korea haha

Taraaaaaaa akhirnya sampai ke sini. Asalnya nak ke Mirror Lake tapi tak ingat dah kenapa tak jadi pergi haha.

Kami kemudiannya turun dan lepak makan di campsite.

Insyallah ada rezeki nak repeat lagi tempat ni sebab tak sampai lagi Mirror Lake tu 🙂 Jika nak datang ke sini, ajak rakan yang dah biasa naik. Bukan apa, ada beberapa cabang laluan, bimbang tersesat saja. Jumpa lagi 🙂