DI AWAL KARIER, kurangkan dahulu fokus dengan “kehidupan glamour” seperti memiliki kereta mahal, walaupun mampu. Lagi mahal kereta, lagi besar installment dan kos selenggaraan, maka makin banyaklah gaji bocor. Itulah liabiliti. Bayangkan, 10 tahun lepas kereta harga RM150,000 kini nilainya hanya RM30,000 saja. Itupun susah dijual semula.
Dollar, estate, house, loan, mortgage, property, real icon - Download on Iconfinder
Sebaliknya, tumpukan dulu memiliki harta seperti aset hartanah atau/dan emas. Mungkin sekarang anda tidak nampak pentingnya aset, tapi bila usia mencecah 40 tahun, barulah anda sedar kenapa perlu kumpul aset dari sekarang.
Bayangkan, 10 tahun lepas harga emas 250g ialah RM39,000 dan kini nilainya ialah RM65,000. Ianya mudah pula dijual semula.

Belajar ilmu celik kewangan yang tidak diajar di sekolah atau universiti. Aset kelak akan melindungi ekonomi keluarga anda. Tidak mampu beli rumah sekarang, simpan dulu emas sikit-sikit kerana ia mampu milik dan nilainya pula akan terus meningkat.

Emas adalah aset yang sangat “flexible” kerana kelak kita boleh gunakan untuk membeli rumah dan dijadikan sebagai dana pendidikan anak, dana persaraan, dana haji, dana melancong dsbnya.
Jika Tuan/Puan berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai simpanan emas Public Gold, boleh KLIK SINI insyallah saya akan bantu.

“Save gold today, It will save you tomorrow”

Credit Info : Tuan Bahruddin Lakanda